reka Krka/ Dolenjska

Lepot naše Dolenjske rečne lepotice je več. A nam kajakašem je najpomembnejša ta, da ker ima reka svoj tok gibanja, nam prihrani veliko moči pri veslanju. Reka gre vedno navzdol (kot po klancu). VIDEO
Začetek veslanja in odkrivanja naše prelepe kraške lepotice je pri gradu Otočec. Izjemen kraj in lepšega si za začetek veslanja skoraj ne moremo izmisliti. Po kratkem ogledu gradu in parka se bomo prepustili toku reke in njenemu času.

Program:
Pri znanem lesenem mostu pred gradom Otočec se bomo spravili v vodo. Še prej si bomo pogledali grad, park in okolico ali popili na vrtu gradu kapučin in pohrustali kak rogljiček, nakar bo sledila dobra ura za pripravo na veslanje in sestavljanje kajakov. To je del posebnega pristopa, saj poveže skupino v enoto. Gre tudi za izboljševanje umsko tehničnih sposobnosti. Sledilo bo učenje osnovnih zavesljajev in krmarjenja kajakov, varnost na vodi, orientacije in vsega ostalega, kar spada k veslanju.

Po reki se bomo spustili mimo naslednjega gradu Gumberk in veslali nad ostanki nekdanjih Rimskih sten, cest in pristanišča, kar je precej neznano večini ljudi. Opazovali bomo labode, čaplje, ribe, vodne rastline, stare lesene mostove in se prepustili toku reke, ki nam bo pomagala premagati razdaljo na najlažji možni način. V dobri uri bomo priveslali do prelepega kraja Kostanjevica ob Krki, ga obkrožili in končali našo pot na bregovih tega prelepega kraja.

Kaj vse bomo videli:
- Grad in park Otočec
- ostanke Rimske ceste (pod vodo) in pristanišča iz tistih časov
- kraj Kostanjevica ob Krki
- različne mostove, živalstvo na reki


Dolžina efektivnega veslanja je 20 km ali nekje 3 ure. Dolžina veslaške ture z vsemi ogledi in obveznimi postanki je 4 ure. Ker ima reka svoj tok skoraj ni mogoče, da bi kateri od čolnov zaostajal. K temu času je potrebno dodati še dobro uro za sestavljanje kajakov in na koncu slabo uro za razstavljanje kajakov in pospravljanje opreme ter eno uro za ogled gradu Otočec (po želji).
Kraj je oddaljen iz Ljubljane 70 kilometrov. Večino časa se vozimo po avtocesti. Izstop iz avtoceste je za grad Otočec.