Devinske stene




Začetek veslanja in odkrivanja obale kraja Devin je v marini Sisljan (v bližini je tudi plezališče).
   VIDEO






Glavni cilji našega obiska je ogled znanih Devinskih pečin, ki jim kraljuje stari grad Devin, ribiška vas Villagio dei Pescatore, pristna italijanska severno-jadranska ribiška vas in dokaz, da ribištvo tukaj še vedno živi ter čisto posebna Kraška reka Timav, najkrajša Kraška reka Evrope.

V marini Sisljan se bomo spravili v morje. Še prej bomo dobro uro porabili za pripravo na veslanje in sestavljanje kajakov, kar je del pristopa k uvodu v veslanje, da se povežemo v homogeno enoto. Sledil bo vstop v kajake, učenje osnovnih zavesljajev in krmarjenja, varnost, osnove orientacije in vsega, kar spada poleg.


Zatem bomo odveslali proti znanim Devinskim stenam, nad katerimi se vije sicer zdravilna Riklijeva pot. Morda bomo lahko opazovali plezalce v stenah nad morjem, stari Devinski grad iz spodnje strani in samotne zalivčke. Po vodni poti bomo prišli do marine Devin, kjer bomo popili pravi italijanski kapučin in pohrustali kak rogljiček. Od tam naprej se bomo počasi približali Ribiški vasi. Tam bo kratek izstop in po kanalu naprej proti reki Timav. Gre za eno redkih rek kraškega sveta, ki je še vedno čista, brez industrijske polucije; reka je zavarovana kot krajinski park. Krasi jo tudi vzdevek: najkrajša reka v Evropi. Tistih nekaj 800 metrov je nekaj posebnega, še lepši pa je zajetje in bazen, saj reka izvira v številnih izvirih. Z veslanjem po temu delu bomo dobili občutek, kot da smo izgubljeni sredi civilizacije. Pri izlivu si bomo pretegnili noge in si morbiti pogledali cerkev San Giovani, ki jo krasi tlak še iz časa Rimljanov. Nazaj jo bomo ubrali po isti poti mimo vasi, se ustavili na novi kavi v zalivu Devin in občudovali morda najlepši sončni zahod severnega Jadrana izza kavarniške mize.

Kaj vse bomo videli:
- Ribiško pristanišče in kraj Villagi dei Pescatori in tamkajšnje življenje.
- stari grad Devin.
–  znane Devinske stene, ki padajo v morje.
- kraško reko Timav in njen izvir. Najkrajša reka v Evropi, približna dolžina reke je 800 metrov
. - cerkev San Giovanni, tlak iz Rimskih časov.
–  Sisljanski zaliv. 

Dolžina efektivnega veslanja je okoli 15 km ali nekje 3 ure. Dolžina veslaške ture z vsemi ogledi in obveznimi postanki je okoli 5 ur odvisno od dolžine dneva, plimovanja morja in sposobnosti ali volje udeležencev (če kateri od čolnov ne bo kos celotnemu krogu veslanja, se bo vmes ustavil in počakal na ostale). K temu je potrebno dodati dobro uro za sestavljanje kajakov in na koncu slabo uro za razstavljanje kajakov in pospravljanje opreme.