laguna Burano s Severa

Začetek veslanja in odkrivanja beneške lagune je v marini pri zaselku Ca'Noghera. Glavni cilj obiska na je mesto na vodi - Burano.
VIDEO



Živopisano, prijazno in niti ne tako majhno mestece, ki v sebi skriva ozek kanal, skozi katerega bomo mesto tudi preveslali. Res pristno mesto, kjer skoraj 400 različnih barvnih odtenkov na hišah dokazuje, da Benetke še zdaleč niso vse. 
Pogosto je tudi gneča na ulicah Burana večja, kot v glavnem mestu zaliva, tudi zato, ker so gostinske cene zmernejše, kot tam. 
Ostali cilji popotovanja so še veslanje po kanalih obdanih z ločjem, ogled posebnega ribolova z visečimi mrežami in ogled celotne Beneške lagune. Benetke in mesto Murano nam bodo namreč ves čas na našem zahodnem obzorju kot smerokaz.

Program:
Začeli bomo blizu letališču Marco Polo in opazovali vzletanje in pristajanje letal, že samo po sebi posebno doživetje. Po kanalih z ribiškimi napravami bomo proti jugu napredovali skozi sever lagune in po glavnem kanalu mesta Burano le-tega severno obkrožili in iz zahodne strani vstopili v kanal, ki nas bo peljal skozi mesto. Videli bomo mesto Murano, mesto Mazzorbo, otoček Isola Madona Monte Ruins in še kaj. Tam bomo za razliko od ostalih obiskovalcev tega turističnega mesta Burano veslali kar skozi mesto, po eni najbolšjih možnih poti. Opazovali bomo posebnost mesta, to je, da je vsako pročelje hiše obarvano v svoj barvni ton. Ogledovali si bomo življenje na ulici iz morske gladine in videli zvonik glavne cerkve, ki se zaradi mehkejše podlage nagiba (podobno, kot stolp v Pisi). Veslaje po ozkem kanalu si bomo izmenjevali poglede, ki bodo leteli izza miz uživačev kapučina na obali in se tako prebili na drugo, vzhodno stran mesta. Vmes bomo okusili ulice mesta tudi mi, saj bomo izstopili kar na glavnem trgu, si pretegnili noge in zvrnili kakšen kapučin po grlu. Lepšega sprehoda kot po vodi, si skozi to mesto sploh ni moč zamisliti!

Kaj bomo videli:
- Večje ribolovno središče Palude di Venezia
- ribiško življenje in ribolov a'la mano
- mesto Burano in njegove ulice
- vodno ulico mesta Burano
- celotno Beneško laguno


Dolžina efektivnega veslanja okoli 15 km ali nekje 3 ure. Dolžina veslaške ture z vsemi ogledi in obveznimi postanki je 5 do 7 ur odvisno od dolžine dneva, plimovanja morja in sposobnosti ali volje udeležencev (če kateri od čolnov ne bo kos celotnemu krogu veslanja, se bo skupina prilagodila). K temu je potrebno dodati dobro uro za sestavljanje kajakov in na koncu slabo uro za razstavljanje kajakov in pospravljanje opreme.
Kraj je oddaljen iz Ljubljane 235 kilometrov. Večino časa se vozimo po avtocestah.
Izstop iz avtoceste A4 je za kraj letališče Marco Polo.