Laguna Marano

Prijazno in niti ne tako majhno mestece Marano, v jedru mesta skriva množico kanalov, veliko ribiških ladij in ostalih plovil.
VIDEO
Res pristno ribiško mesto, iz katerega je na dosegu rok izjemno lepa istoimenska laguna.

Začetek veslanja in odkrivanja lagune je v kraju Marano Lagunare, ki je s strani Slovencev izjemno redko obiskan. Gre za večje ribiško pristanišče na sredini in severni strani večje lagune Marano & Grado.




Program:
Na koncu marine, pri pokopališču, ki gleda na vodo in čuva kraj, se bomo spravili v vodo. Še prej bomo popili pravi italijanski kapučin in pohrustali kak rogljiček.
Sledila bo dobra ura za pripravo na veslanje in sestavljanje kajakov, kar je del posebnega pristopa in timskega dela, za izboljševanje umsko tehničnih sposobnosti udeležencev. Udeleženci bodo tako postali ekipa, homogena enota v vsakem primeru, že pred samim veslanjem. Kasneje se bodo stiki med nami samo še poglobili. Potem učenje osnovnih zavesljajev in krmarjenja kajakov, varnost na vodi, orientacije in še vsega ostalega, kar spada poleg.

Odveslali bomo skozi množico kanalov, ki so v času plime v resnici nevidni, razen lesenih stebrov, kateri označujejo plovne poti, v času oseke pa edini možen prehod. Prebijali se bomo skozi zaledje lagune, kjer kraljujejo ribiči, ki še vedno lovijo na stari način – A'la Mano (na roke). Veslali bomo po ovinkih in se počasi bližali izlivu reke Stelle.
Gre za eno redkih rek v Severni Italiji, ki je še vedno izjemno čista, brez industrijskih odplak in je zavarovana kot krajinski park. na reki nam bo visoko ločje dalo občutek, da smo izgubljeni, le viseče mreže bodo spominjale, da smo sredi civilizacije. In seveda še smerokazi in prometni znaki, ki krojijo ter usmerjajo vodni promet v kanalih.
Nazaj bomo ubirali pot po drugih poteh, da se ne bomo dolgočasili. Veslali bomo skozi vrsto posebnih naselij na vodi Cassoni (na kolih), kjer ponekod stanovalci še vedno živijo kot v starih časih, drugače pa gre bolj za počitniška stanovanja. Kakorkoli, te stavbe nas bodo presenetile in nam do konca potrdile občutek, da smo v novem svetu. Nekje, kjer še nismo nikdar bili.



Kaj bomo videli:
- Kipec Madonina sul Tapo na vstopu v pristanišče Marano.
Znani, pogosto obiskani in legendarni kip na vodi, "čuva" mesto in ribištvo. Opaziti tam ribiče, ki postojijo in pomolijo za kratek trenutek ali prinesejo kipcu rož, ni nič neobičajnega. Madona čuva vse, ki so odvisni in živijo od morja. Tudi nas bo.
- Casoni, lesene koče na stebrih v laguni Marano, kjer stojijo celotne vasi.
- Stari način ribolova a'la Mano; ogromne viseče mreže, dolge vrše, posebne stoječe mreže.
- Množico ribičev, ptičev in v zimskem času labode, gosi in še marsikaj, kar tam prezimuje.
- Reko Stella (izliv), laguno Marano, kraj Marano.

Dolžina efektivnega veslanja okoli 17 km ali nekje 3 ure. Dolžina veslaške ture z vsemi ogledi in obveznimi postanki je 5 do 7 ur odvisno od dolžine dneva, plimovanja morja in sposobnosti ali volje udeležencev (če kateri od čolnov ne bo kos celotnemu krogu veslanja, se bo cela skupina brez težav temu prilagodila). K temu je potrebno dodati dobro uro za sestavljanje kajakov in na koncu slabo uro za razstavljanje kajakov in pospravljanje opreme.