Laguna in mesto Burano - z juga

Laguna Burano in mesto Burano sta precej živahno, vzhodno središče Beneške lagune, res lep cilj našega vodnega potepanja.

VIDEO



Naš začetek je v kraju Treporto, kjer bomo za boljši pričetek zaužili en pravi Capuccino in vdihnili v pljuča zrak iz morja. Potem bomo sestavili kajake in odveslali proti mestu Burano.

Tam bomo za razliko od ostalih veslali kar skozi to izjemno mesto, kjer je vsako pročelje hiše obarvano v svoj barvni ton. Ogledovali si bomo življenje na ulici iz morske gladine in zvonik glavne cerkve, ki se nagiba zaradi mehkejše podlage (podobno, kot stolp v Pisi). Veslaje po ozkem kanalu si bomo izmenjevali poglede, ki bodo leteli iza kapučinov uživačev na obali. Vmes si bomo pretegnili noge na glavnem osrednjem trgu, si ogledali mesto. Lepšega sprehoda skozi to mesto skorajda ni moč doživeti!

Obiskali bomo tudi otoček Mrtvih, kjer pa ni pokopališče, ampak novi del mesta in cerkev s parkom, veslali skozi mesto Mazzorbo, nadaljevali proti otočku Isola Madona Monte Ruins, nedvomno eden tudi najlepših delov poti, pa bo obisk otočka San Francesco delle Desserto, kjer bomo opazovali asketske Frančiškane, ki s čudovitim vrtom in samostanom živijo na malem privatnem otočku.



Kaj vse bomo videli:
- Večje ribiško središče, mesto Burano
- mesto Burano in njegove ulice
- Beneško laguno
- otok San Francesco delle Desserto
- mesto Mazzorbo, Murano, etc.

Dolžina efektivnega veslanja okoli 11 km ali nekje 2 ure. Dolžina veslaške ture z vsemi ogledi in obveznimi postanki je 4 do 5 ur odvisno od dolžine dneva, plimovanja morja in sposobnosti ali volje udeležencev (če kateri od čolnov ne bo kos celotnemu krogu veslanja, se bo skupina prilagodila). K temu je potrebno dodati dobro uro za sestavljanje kajakov in na koncu slabo uro za razstavljanje kajakov in pospravljanje opreme.

Kraj je oddaljen iz Ljubljane 240 kilometrov. Večino časa se vozimo po avtocestah.
Izstop iz avtoceste A4 je za kraj Cessalto.