Laguna Gradež

Začetek veslanja in odkrivanja lagune je na vzhodni strani mesta Gradež, pri marini. Gradež je simpatično letoviško mesto, s starim mestnim jedrom. Laguna je orintološki park, zaprto območje, na sredini na otoku stoji velik Benediktinski samostan, središče Lagune. Gradeška laguna je del lagune Marano & Grado. VIDEO




Dokaz, da ribištvo še vedno močno živi, so neštete vrše in mreže ter koče na vodi - Casoni in seveda vsakoletna procesija konec meseca maja, ko se okrogjavascript:void(0) 300 plovil »sprehodi« po laguni da zapeljejo kip Madone po vseh kotičkih lagune in s tem pomirijo duhove lagune ter si pridobijo miren in dober ulov.






Program:

Pri Marini se bomo spravili v vodo in začeli veslati na peščeni in plitvi obali notranje lagune. Še prej bomo verjetno v bližnjem baru popili pravi italijanski kapučin in pohrustali rogljiček. Morda tudi v Ogleju, ki je zgodovinsko izjemno pomemben kraj tudi za Slovence, a precej spregledan, saj ga krasi najstarejši mozaik in Bazilika iz krščanskega obdobja v Evropi ter krstilnica iz Starega veka.

Na začetku bo potrebna dobra ura za pripravo na veslanje in sestavljanje kajakov, kar je del pristopa do timskega dela, za izboljševanje sposobnosti udeležencev. Postali bomo ekipa, homogena enota, že pred samim veslanjem. Sledilo bo učenje osnovnih zavesljajev in krmarjenja, varnost, orientacija in vsega, kar spada poleg.

Plan veslanja bo odvisen od več dejavnikov: veter, višina morja, stanje valov, itd., saj Laguna nudi veliko možnosti za popotovanje s kajakom.

Zaveslali bomo proti otoku Santa Barbano, ki v času oseke postane skoraj suha in za naše veslanje ves čas uporabljali plovne kanale. Ponekod se bomo prebijali skozi ozke kanale v zaledju lagune, kjer kraljujejo ribiči, ki še vedno lovijo na stari način a'la Mano (na roke).
Počasi se bomo zbližali s to prelepo laguno, kjer je v bližini izliv reke Soče, eno redkih morskih svetišč za ptice v Severni Italiji, ki tu redno prezimijo (#Orintološki&krajinski park). Visoko ločje nam bo ponekod dal občutek, da smo kot izgubljeni in le smerokazi bodo spominjali, da smo sredi civilizacije.  Videli bomo tudi hišice na kolih, Casoni, kjer ribiške družine živijo in lovijo ribe z velikimi mrežami. Lahko pa se odločimo za morje in obiščemo prelepe in unikatne peščene otočke, bariero, ki loči Laguno od Jadrana. Tam lahko tudi zaplavamo.
Kakorkoli, gre za veliko novega, ki nas bo presenetilo in nam do konca potrdilo občutek, da smo v čisto novem svetu. Nekje, kjer še res, dosedaj nismo bili.


Kaj vse bomo videli:

- Benediktinski samostan in kapelo Santa Barbano.
- Canale Cavegi, Taglio Tano, Canale Zemole, Canale del Primero,
- Casoni, lesene koče na stebri.
- Stari način ribolova; ogromne viseče mreže, dolge vrše, posebne stoječe mreže.
- Množico ptičev in v zimskem času labode, gosi in še marsikaj.
- laguno Gradež in kraj Oglej (na hitro tudi staro jedro Gradeža, ki je podoben mestu Piran).
- Oglejsko Baziliko in krstilnico, najstarejši krščanski mozaik v Evropi,


Dolžina efektivnega veslanja okoli 15 - 17 km ali nekje 3 ure. Dolžina veslaške ture z vsemi ogledi in obveznimi postanki je 5 ur, prirejeno dolžini dneva, plimovanju morja in sposobnosti ali volje udeležencev (če kateri od čolnov ne bo kos celotnemu krogu veslanja se bo cela skupina brez težav temu prilagodila). K temu je potrebno dodati dobro uro za sestavljanje kajakov in na koncu slabo uro za razstavljanje kajakov in pospravljanje opreme.Ogled Bazilike in krstilnice dobro uro in uro za staro jedro mesta Gradež.